1982

1985

19882002
2002

2003


2004


2004

2008


2012


2012

2013


2013


2014


2015


2015


2016

2017

 Tidsaxeln.


Hemslöjdsgillet skapades den 4 februari på Rossared.

Sammarbete med Äskhultsby påbörjas och gillet medverkar på "Äskhultdagen" en lördag i början av augusti med olika teman såsom t ex band, korgar m m. Våra slöjdare får möjlighet visa upp sig och sälja sina alster.


Tjolöholms julmarknad med hemslöjdsförsäljning, bakning av Fjärekakan och lotterier, vars intäkter ger möjlighet för oss att ha en omfattande verksamhet.


20-års jubileum för vårt gille. Medlemmarna engagerades i projektet “Till bords med pepparroten” med designer Ylva Kongbäck som inspiratör. Det resulterade i bl a gillets handduk och en omfattande utställning i kulturhuset Fyrens konsthall Vitehall.


"Frivolitetsgruppen startas upp.


Föreningen startar vävstuga för medlemmar på Nygatan i Kungsbacka. Numera finns vävstugan vid Skogsallén.

Startar stickcafé i Kungsbacka. Under årens lopp har skett mycket inspiration vad gäller garn, mönster, teknik och avslutningsarbeten.

Barn och Ungdomsslöjd som vi kallar Slöjdkul, startar upp.


Öppnar stickcafé i Åsa. Våra stickcaféer är mycket populära.


Hemslöjden i Sverige fyller 100 år. Detta firas nationellt med utställning på Liljevalsch i Stockholm. Läs mer här


Stipendiet "Solveig minne" utdelas för första gången, mottagaren är Malin Tingström.


Stipendiet "Solveig minne" utdelas för andra gången, mottagaren är Matilda Holmberg


1 augusti publiceras vår hemsida: www.hemslojdsgillet.se

Arbetet med att förändra föreningen från ett lokalgille till en lokalförening påbörjas vid årsmötet den 5 mars.

4 mars, 2015, röstas förslaget för att bli en lokalförening igenom.

Texila tekniker tillkommer som en återkommande aktivitet för våra medlemmar.

I februari startade vi upp vår sida på Facebook

Gillets egna Slöjdstipendium startas. 2017 års vinnare kan du läsa om här

Kungsbacka Hemslöjdsgille är en lokalförening tillhörande Halländska hemslöjdsföreningen Bindslöjden som i sin tur tillhör  Svenska Hemslöjdsföreningarnas riksförbund (SHR). SHR är en nationell och ideell organisation med vision att:

"Slöjden ska ha en självklar plats i alla människors dagliga liv".

Kungsbacka Hemslöjdsgille arbetar aktivt och ideellt för att bevara och lära ut både mjuk- och hårdslöjd. Här ryms allt från traditionell vävning, tovning, bandvävning, knyppling och stickning till karvsnitt, träslöjd och trådtjack.

År 2005 delades Kungbacka Kommuns Kulturpris ut till Hemslöjdsgillet med motiveringen:

"för ett ideellt och engagerat arbete med att bevara den folkliga slöjdens kulturarv, för kreativa initiativ som syftar till att knyta äldre generationers slöjdtraditioner till nutiden samt föreningens mångsidiga inspirationsinsatser som sprider slöjdarglädje inte minst till ungdomar i kommunen”.

Den röda tråden


Hemslöjdsgillet bildades 4 februari 1982 på Rossared av en grupp entusiastiska damer. De aktiviteter som genomfördes under det första verksamhetsåret har fullföljts under de efterföljande åren med inriktning mot att vilja ge människor den glädje som eget skapande medtraditionella hantverks-tekniker kan ge.


Satsningen på barn och ungdommar har gått som en röd tråd inom gillet, till att börja med genom klassrumsbesök för att lära ut olika slöjdtekniker fram till de senaste årens Slöjdkul en lördag i månaden. Sommarläger i Björkäng och dagläger på Löftadalens folkhögskola har varit mycket populära arrangemang genom åren.


Kungsbacka hemslöjdsgille samarbetar mycket med kommunens “kultur och turism” med t ex pröva-på-aktiviteter i bokbussar och på biblioteken. Kulturnatta och Hälsomässan på Aranäsgymnasiet är perfekta aktiviteter för att positivt visa vad eget skapande kan stå för.


De senaste åren har vi delat ut olika stipendier till ungdomar för deltagande i “Balders möte” samt till ungdomar som utbildar sig inom slöjd och hantverk.

Stipendiet som instiftades 2012 heter "Solveigs minne" och har delats ut vid två tillfällen. Här kan du läsa mer om det samt vilka som blev våra stipendiater. 2017 startade gillet ett eget Slöjdstipendium med förhoppning att fortsätta att stödja och uppmärksamma unga som vill fördjupa sina kunskaper och utbilda sig inom olika hantverk.


Medlemsmöterna, som av tradition varit förlagda till första onsdagen i varje månad, har haft olika teman alternativt pröva-på-aktiviteter. Junisammankomsten har i allmänhet utgjorts av utflykt till olika mål för att ge inspiration, t ex till Lindholmens fårgård eller Derome kryddor. I samarbete med Löftadalens folkhögskola har vi under årens lopp genomförts ett antal kurser, t ex i karvsnitt, pilflätning , garnfärgning, och nunotovning.


Varje år annordnar vi en bussresa till olika spännande utflyktsmål runtom i södra och mellersta Sverige. I programmet kan du hitta mer information om årets resa.

KONTAKTA OSS


Adress (vävstugan):

Skogsallen 18-12, källarlokal


Mail:

kontakt@hemslojdsgillet.se


Mobilnummer till ordförande:

076 763 19 16

FÖLJ OSS


Facebook
Våra partners:


Vi samarbetar med följande organisationer i Kungsbacka.