Stipendiet Solveigs minne

På bilden: Solveig Magnusson med en av hennes skapelser i samband med utställningen 2008 på Varbergs museum.

Solveig Magnusson var en engagerad medlem i gillet som ville förmedla slöjd i alla former, till gammal som ung. Själv var hon halmens drottning.

Hennes önskan vid sin bortgång var "inga blommor" men gärna en donation som skulle fördelas som stipendier till unga slöjdare i kommunen. 2012 instiftade gillet ett stipendium uppkallat Solveigs minne i respekt av hennes önskan och donation.

År 2012 tilldelades stipendiet till Malin Tingström.

År 2013 tilldelades stipendiet till Matilda Holmberg och utdelningen skedde på Äskhults By den 3 augusti i samband med Folkkonstens dag.

I och med dessa stipendiater har föreningen delat ut de pengar som donerats. Därmed är "Solveigs Minne" förverkat. Minnet av Solveig bär vi alltid med oss.

KONTAKTA OSS


Adress (vävstugan):

Skogsallen 18-12, källarlokal


Mail:

kontakt@hemslojdsgillet.se


Mobilnummer till ordförande:

076 763 19 16

FÖLJ OSS


Facebook
Våra partners:


Vi samarbetar med följande organisationer i Kungsbacka.
1992 tilldelades Solveig Kungsbacka kommuns kulturpris för sitt arbete inom hemslöjden.

2008 medverkade Solveig i en utställning på Varbergs museum. Tretton konsthantverkare blev inbjudna att skapa sin egen version av julträd.


Utdrag från artikel i GP den 30/11-2007 skriven av Ingalill Löfgren:

"Solveig Magnusson från Onsala har skapat sitt träd i halm, en femarmad guldgul ljusbärare med kransar och girlanger, kors och vippor, prydd med röda ljus och röda band. Halm är hennes hjärtas material, säger hon. Hon odlar den själv, blötlägger den lätt och virar sedan till sina skapelser med mångårig vana och uppövad känsla.

- Halm har en egen vilja, säger hon. Man får behandla den som småbarn - stadigt och fast, men ändå ömt".